Děkujeme! Odcházíme... - Vernisáž kolektivní výstavy absolventů UMPRUMky v UH

Je po maturách i návazných večírcích. Vztah studentů a profesorů se změnil z hierarchického na málem kamarádský. Z rozumu se přechází na city. Někdy. Někde.

Umělecké střední školy jsou asi výjimkou. Nebo aspoň ta, ze které jsem minulé čtyři roky jsem sice kuse a zřídka, ale přece jenom dostávala echa. Po úvodním oboustraně seznamovacím ročníku, když učitelé odborných předmětů  vysledovali, kteří ze svěřených "děcek" svým zvoleným oborem žijí a kteří naopak pouze  "naplňují procenta docházky", nastaly tři roky, které by se označit spíše jako čas mentorství než učitelství nebo učení. Ve vzájemných diskusích, špičkování, inspiraci, rostl vztah, který dnes vyvrcholil  vernisáží společné výstavy pěti letošních absolventů v pivnici Pod lipami.
Prostor pro své odcházející studenty domluvil a úvodní řeč vedl Mgr. Martin Dvořák. Kdyby se i výstavy "dospělých" výtvarníků komentovaly takto věcným, vývoj tvorby autora shrnujícím, do kontextu zasazujícím, obsah i formu komentujícím způsobem, ubylo by možná pošklebků na adresu současných umělců a jejich děl ze strany laické veřejnosti. Jenomže to bychom si na vernisážích nesměli hrát hry na nejzorientovanější a nejchápavější tajemné vševědce.



Tuhle naprosto pravidla porušující fotku jsem zařadila záměrně, protože mezi zády vystavujících prosvítá tvář dobře se bavícího akademického sochaře Radima Hankeho. Velký palec nahoru, že si udělal čas.
 V chodbě "pavlače",  v lepším než lokálovém světle měl každý z vystavujících jeden "vzorek".
Nízké reliéry Jana "Johnyho", absolventa oboru kamenosochařství.

 Sociálně motivované enkaustiky Adama, obor užitá malba.


Abstraktní enkaustiky naší L., obor užitá malba


Sářiny expresivní autoportréty, obor užitá malba



Nick studoval obor užitá grafika









Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Soukromá vernisáž pro ježbabky domluvena.
      Někdy v srpnu, až se svěsí výstava Pod lipami a L. bude zpět z LFŠ.
      :-)

      Já díky.
      S.

      Vymazat
  2. Děkuju! A kdyby někdy chtěla tvoje šikovná L. vystavovat na jihu Čech, naše Galerie Na Schodišti (od přízemí až po půdu) ji přivítá s otevřenou náručí! L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji. O nabídce se zmíním jak před L., tak před jejími talentovanými ex-spolužáky. Každý začínající tvůrce se potřebuje nějak na scénu uvést...
      S.

      Vymazat
  3. Díky, pěkné náhledy, ostatní umělce nepozdravíš, ale Lucku ano, tož že vinšuju vše nej v meziškolí! :O) S

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

S.Zhlédnuto: Zachraňte Edwardse (Dagmar Smržová, Febio, HBO, 2010)

Z cest(y): Rešovské vodopády (věnováno nejneočekávanější telefon-zvednuvší ježbabce posledních dní - Vti)

Milý deníčku...(3)